Allt om trängselskatt

Har du någon gång kört i Stockholm eller Göteborg för att sen när du kommit hem upptäckt att du fått ett inbetalningskort av Transportstyrelsen skickat till dig? Då behöver du inte vara orolig! Detta är nämligen helt normalt – när man kör in innanför tullarna i vissa storstäder tar de automatiskt ut en avgift för att minska trängseln. 

Är du medveten om att du kört med din bil på detta sätt bör du alltså inte bli förvånad om du får hem ett sådant inbetalningskort. Får du det är det bara att betala. Om du känner dig osäker på allt det här med trängselskatt ska du fortsätta läsa – vi kommer gå igenom allt som är bra att veta nedan!

Varför har vi trängselskatt i Sverige?

Trängselskatt är ett system i Sverige som just nu endast finns i Stockholm och Göteborg. Detta då det i dessa städer är störst risk för att det bildas trängsel i trafiken, framförallt i de centrala delarna. Men varför finns då denna trängselskatt? Faktum är att avgiften finns av en väldigt bra anledning. Känns det som en onödig utgift bör du alltså tänka om. 

Anledningen till att trängselskatten finns är för att man vill minska trängseln i de städer där trafiken ofta är väldigt hög, så som det ofta är i de centrala delarna av Stockholm och Göteborg. Utan denna trängselskatt så skulle trängseln med andra ord vara betydligt högre, det alltså högre än vad den redan är. 

Syftet med trängselskatt

Det enda syftet med trängselskatt är dock inte att minska trängseln i trafiken och att minska trafiken överlag. Utan syftet med trängselskatten är också att man vill få fler förare att välja andra vägar än de som går in till eller igenom stan. 

Detta så att det inte ska bli allt för krångligt eller ta för lång tid att köra genom olika områden. Trängselskatten ska också bidra till att det blir mer trivsamt att bo och vistas i de områdena där trafiken ofta är väldigt hög eller i de områdena där de stora vägarna passerar igenom.

Vem behöver betala trängselskatt?

Ägaren av ett fordon som kör igenom områden i Stockholm och Göteborg där trängselskatt finns är skyldig att betala trängselskatt. Om det är en annan förare som kör ditt fordon är det fortfarande du som privatperson eller företag som äger bilen som måste betala trängselskatten. Det oavsett var du kör. 

Avgiften gäller för både svenska och utländskt registrerade fordon

Det spelar ingen roll om det fordon du äger är registrerat i Sverige eller utomlands. Du är ändå skyldig att betala trängselskatt när du kör igenom områden som har denna passage. Detta gäller oavsett om det är du som kör ditt eget fordon, om någon annan kör ditt fordon eller om du kör någon annans fordon. 

Värt att nämna är att det spelar roll vilken tid du åker förbi en betalstation för trängselskatt. För det är nämligen endast mellan klockan 06-18 som denna avgift tas ut. Detta gäller både i Stockholm och Göteborg, och det oavsett vilken passage du passerar och var i staden du är. 

Beroende på vilken tid du kör förbi passagen för trängselskatt, det vill säga om du passerar den någon gång mellan klockan 06-18, kommer dock den totala avgiften att variera. Det kan till exempel kosta 25kr om du passerar mellan kl 06-09, medan det kan kosta 10kr om du passerar mellan kl 12-14. 

Förhandsvisade skattebeslut och dygnsbelopp

På Transportstyrelsens e-tjänst för trängselskatt kan du se dina skattebeslut och dina preliminära dygnsbelopp. Denna tjänst inkluderar trängselskatten i både Stockholm och Göteborg. På så sätt får du en överblick över hur mycket du ska betala i trängselskatt, samt se hur ofta och var du kör förbi en betalstation. 

Att betala trängselskatt

Det finns olika sätt att betala trängselskatt på. Anmälan om vilket betalningssätt du vill använda gör du i din internetbank. Om du inte anmäler något speciellt betalningssätt kommer Transportstyrelsen att välja det första alternativet, det vill säga betalning via bankgiro som är deras standard. 

Bankgiro (inbetalningskort)

Att betala trängselskatt via bankgiro är det standardval som Transportstyrelsen bestämmer åt dig om du inte aktivt gör en egen anmälan om något annat betalningssätt. Att betala på detta sätt är dock väldigt smidigt. När du ska betala din trängselskatt med bankgiro kan du göra det direkt i din internetbank, via bankgiro på din banks kontor eller med bankens kuverttjänst. 

Transportstyrelsen bankgiro

Transportstyrelsens bankgiro för trängselskatt är: 282-4647. Detta gäller om du har trängselskatt på ett fordon. Har du en samlingsavi för trängselskatt på flera fordon är bankgirot: 282-4639. Värt att tänka på är att bankgirot för trängselskatt är annorlunda än vad det är för fordonsskatt och infrastrukturavgift. Se alltså till att du anger rätt bankgiro!

Digital brevlåda

Har du en digital brevlåda där brevlådeoperatören erbjuden någon form av betalningslösning är det möjligt för dig att betala trängselskatten via din digitala brevlåda. Den vanligaste digitala brevlådan är Kivra, det då det idag endast är just Kivra som erbjuder digitala betallösningar för trängselskatt. Har du en annan digital brevlåda kan du fortfarande få din myndighetspost, men inte betala detta. 

E-avi

Istället för att få ett brev hemskickat till dig kan du få en avi för trängselskatt skickat till dig digitalt, det med en så kallad e-avi. Om du vill ha en e-avi anmäler du det hos din internetbank direkt i deras tjänst för e-fakturor. 

Något du måste komma ihåg är att du trots att du har en e-avi så måste du fortfarande betala trängselskatten som en helt vanlig faktura. Det är också viktigt att veta om att det är du som fordonsägare som ansvarar för att trängselskatten betalas i tid, det trots att du av någon anledning inte har fått en avi skickad till dig. 

Autogiro

Många kan förväxla e-avi med autogiro, men det är inte samma sak! Med en e-avi får du fakturan skickad till dig digitalt, men du måste själv se till att betala fakturan. Med ett autogiro dras beloppet som du ska betala i trängselskatt automatiskt från det konto som du har angett i avtalet. 

Detta gäller oavsett om du har valt att få hem betalningsavin till din fysiska brevlåda, till din digitala brevlåda eller som e-avi. Precis som alla andra betalningssätt anmäler du om autogiro för trängselskatt i din internetbank. Om du säljer ditt fordon kopplas autogirot bort automatiskt. 

Gäller för fordon i både Stockholm och Göteborg

Alla dessa olika betalningsmöjligheter finns att välja mellan för samtliga fordon som är registrerade på privatpersoner eller företag i Sverige. Det alltså oavsett om fordonet i fråga ska betala för trängselskatten i Göteborg eller Stockholm. Du kommer alltså inte att behöva betala två olika summor eller välja mellan olika betalningssätt för olika belopp, utan summorna slås ihop till en klumpsumma och dras på en och samma gång. 

Trängselskatt gäller inte varje dag

Det finns vissa dagar i både Stockholm och Göteborg då trängselskatten inte gäller. 

Göteborg

I Göteborg gäller inte trängselskatten under lördagar, söndagar, juli månad och röda dagar. Mer specifikt gäller det inte under följande röda dagar: 

Läs mer: Läs mer om tider för trängselskatt i Göteborg

 • Nyårsdagen
 • Dagen före Trettondag jul och Trettondedag jul
 • Skärtorsdagen och långfredagen
 • Annandagpåsk
 • Dagen före 1 maj
 • Dagen före Kristi Himmelfärdsdag och Kristi Himmelsfärdsdag 
 • Midsommarafton
 • Alla helgons afton
 • Julafton
 • Nyårsafton

Stockholm

I Stockholm gäller ingen trängselskatt på lördagar, söndagar, röda dagar och dag före röd dag (förutom dagen före långfredagen, Kristi himmelsfärd och alla helgons dag, samt dagen före 1 maj och nationaldagen om det är en vardag). 

Läs mer: Läs mer om tider för trängselskatt i Stockholm

Under juli månad är trängselskatten lite speciell i Stockholm. Då tas det nämligen inte ut någon avgift under hela månaden, det vill säga förutom under de fem första vardagarna. Andra dagar som trängselskatten inte gäller på, det vill säga röda dagar utöver lördagar och söndagar, är följande:

 • Nyårsdagen
 • Dagen före Trettondag jul och Trettondedag jul
 • Långfredagen
 • Annandagpåsk
 • Kristi Himmelsfärdsdag 
 • Midsommarafton
 • Julafton
 • Nyårsafton

FAQ

Vad innebär flerpassageregeln i Göteborg?

Denna regel innebär att om en bil passerar fler än en betalstation inom 1 timme så kommer bilen endast att beskattas för trängselskatt en gång. 

Finns det undantag för trängselskatt?

Ja, det är nämligen så att vissa fordon inte behöver betala trängselskatt. Utryckningsfordon, bussar med en totalvikt på 14 ton eller mer, motorcyklar, militära fordon och diplomatregistrerade fordon behöver inte betala trängselskatt. 

Tas trängselskatt ut varje dag?

Nej, det gör den inte. Vilka dagar som trängselskatt inte tas ut i Göteborg respektive Stockholm kan du läsa mer om under rubriken “Trängselskatt gäller inte varje dag” här ovan i texten. 

Vad kostar trängselskatten?

I Göteborg kostar det mellan 9-22 kronor per passage. I Stockholms innerstad är skatten på 11-45 kronor vid högsäsong och 11-35 kronor vid lågsäsong. Vilka specifika priser som gäller vid specifika tider kan du läsa mer på om Transportstyrelsens hemsida. 

Maxpriset för trängselskatt per fordon och dag är 60 kronor i Göteborg oavsett säsong. I Stockholm gäller 105 kronor per dag per fordon under lågsäsong och 135 kronor per dag per fordon under högsäsong.