Så fixar du autogiro för fordonsskatten

Om du äger ett fordon är du skyldig att betala skatt. Närmare bestämt är du skyldig att betala fordonsskatt. Fordonsskatten ska betalas en gång om året om den ligger på 3 600 kronor eller mindre, och tre gånger per år om skattebeloppet är på mer än 3 600 kronor. Om du känner att det är svårt att hålla koll på dessa betalningar kan vi komma med glädjande nyheter! Det är nämligen som så att du idag kan fixa ett autogiro för din fordonsskatt. 

Ett autogiro på fordonsskatten fungerar som vilket annat autogiro som helst. Summan du ska betala i skatt dras automatiskt från det konto du har angett till Transportstyrelsen, och så slipper du ha någon som helst koll på det. Men, för att du ska få ett autogiro som detta behöver du ansöka om det. Att fixa det är dock inte alls svårt. 

Autogiro fordonsskatt för privatpersoner och enskilda firmor

Är du privatperson eller har en enskild firma finns det bara ett sätt att ansöka om autogiro för fordonsskatt, nämligen direkt via din internetbank. För att göra detta anger du Transportstyrelsen när du söker på mottagare då du ska teckna ett nytt autogiro. Sedan väljer du vilken typ av skatt eller avgift som autogiro ska läggas in för. 

Transportstyrelsen själva skriver att det är bra att observera att det bankgironummer som visas i internetbanken och som gäller för autogiro inte är samma som de nummer som finns på deras inbetalningskort. Detta är alltså upp till dig själv som ansöker att vara uppmärksam på då det bara är du som kan göra så att det blir rätt. 

Autogiro gäller bara för den ordinarie fordonsskatten

Det går inte att betala någon annan summa än den ordinarie fordonsskatten med ett autogiro. Om skatten av någon anledning ändras, eller om det skett en tillfällig skattedebitering, kommer Transportstyrelsen att skicka ut ett inbetalningskort till din folkbokföringsadress. Detta inbetalningskort ska du sen använda när du ska betala en fordonsskatt som är debiterad. 

Är ditt fordon avställt eller skattebefriat gäller autogirot också på ordinarie vägtrafikregisteravgift. Även det här är bra att hålla koll på så att betalningen blir rätt. 

Bankgiro för företag 

Har du ett företag och önskar ansöka om autogiro för fordonsskatten anmäler du det på Transportstyrelsens hemsida. För att göra detta behöver du ha all nödvändig information och uppgifter om företaget, däribland organisationsnummer för den organisation som är ägare av det bankkonto som pengarna automatiskt ska dras ifrån. 

Det företag som ansöker om autogiro på fordonsskatten till Transportstyrelsen kommer att få ett avtal skickat med post till sig. Detta ska undertecknas och sen skickas tillbaka till Transportstyrelsen för godkännande. Om du inte skickar tillbaka avtalet kommer inget autogiro att skapas. Det är med andra ord ditt ansvar att se till så hela processen går igenom. 

Möjlighet att välja filialer

Om ett företag har filialer i vägtrafikregistret kan de välja vilka filialer som avtalet för autogiro ska gälla för. Företaget kan även välja om huvudorganisationsnumret ska ingå i avtalet eller om bara filialerna ska göra det. 

Det är dock viktigt att tänka på att när ett företag ger sitt medgivande så handlar det automatiskt om alla fordon som är registrerade på företagets organisationsnummer och de eventuella filialnumret. Det betyder att skatten dras för alla fordon företaget är skyldig att betala skatt för, och som är registrerade under företagets filial- eller organisationsnummer. 

Om företaget införskaffar nya fordon

När ett företag skaffar nya fordon (och då fordonet registreras under företagets organisations- eller filialnummer) som ingår i kategorin av fordon med fordonsskatt läggs det fordonet till i det redan anordnade autogirot automatiskt. På så sätt kommer det nya fordonet att inkluderas i det totala belopp som dras med autogirot nästa gång fordonsskatten ska betalas in. 

Få autogirot som en e-avi

Istället för att slösa på papper, som förmodligen ändå bara kommer att ligga och skräpa i en mapp eller pärm någonstans, kan du anmäla att du vill få autogirot som en elektronisk avi. Det innebär alltså att du får som en e-faktura hos din internetbank, bara att den e-fakturan motsvarar din fordonsskatt. Det kallas för en e-avi. 

På så sätt får du alla notiser och betalningsavier på ett och samma ställe. Detta kommer både att göra livet lite enklare och bidra till att du är snällare mot miljön. 

När du har anmält att du vill ha autogiro för fordonsskatten får du ett brev från Transportstyrelsen – där står det vad de har besultat om gällande din ansökan. Du får även ett makulerat inbetalningskort när autogirot är aktiverat. Det är först då som du kan anmäla att du vill få betalningen via autogiro som en e-avi. 

När du ska avsluta ett autogiro för fordonsskatten

Vill du av någon anledning avsluta autogiro för fordonsskatten, det vill säga om du önskar att den ska tas bort, ska du kontakta din bank. I vanliga fall går det även att ta bort autogirot (alltså ta bort ditt medgivande) via den internetbank du använder dig av. Det då utan att du behöver kontakta banken.

När dras fordonsskatten från mitt konto?

Beroende på slutsiffran i fordonets registreringsnummer så ska fordonsskatten betalas under olika månader. När, eller närmare bestämt, hur stort belopp som ska betalas har i sin tur  även en påverkan på hur ofta skatten ska betalas in till Transportstyrelsen. 

Måste jag gå till banken för att fixa ett autogiro på min fordonsskatt?

Nej, det behöver du inte. Har du en enskild firma, eller om det gäller ett ärende för en privatperson, kan du göra det enkelt direkt via din internetbank. Observera att det i detta fall endast är via din internetbank som du kan anmäla ett autogiro för fordonsskatten hos Transportstyrelsen, det vill säga så länge det inte gäller ärendet för ett företag.  

Kostar det att ha ett autogiro för fordonsskatten?

Nej, det kostar ingenting extra att skaffa eller ha ett autogiro för fordonsskatten. 

Vem ska betala fordonsskatten?

Det är ägaren av fordonet som ska betala fordonsskatten. Om fordonet byter ägare är det säljaren som är ansvarig för att betala fordonsskatten vid månadens ingång. Därefter är det ägaren i frågas ansvar. Ska du ställa på ett fordon du äger måste du betala fordonsskatten i samband med påställningen, annars får du inte köra fordonet.