Allt du bör veta om bränsleförbrukning

Det finns ingen tvekan om att vår bränsleförbrukning är en av de främsta faktorerna till alla de klimatförändringar och miljöproblem som uppstått på senaste tiden. Mängden bränsle, samt vilken typ av bränsle, som vi använder och som i sin tur släpps ut i atmosfären har nämligen en otroligt stor påverkan på hur vår planet mår. Hur vår planet mår påverkar i sin tur hur vi människor, samt hur alla djur och växter mår. Det är bland annat därför det är viktigt att vi som konsumenter är både medvetna om och uppmärksamma på den bränsleförbrukning man själv står för och vad man själv kan göra för att minska den. 

Så mäts bränsleförbrukning

Bränsleförbrukningen hos ett fordon eller en maskin kan se väldigt olika ut. Här är ett flertal faktorer avgörande, så som hur mycket fordonet väger, vilken motor det har, hur stort rullmotståndet är, osv. Detta gäller alltså såväl personbilar som andra typer av fordon, maskiner och redskap som drivs av någon form av bränsle. 

Något som är viktigt att veta om för att man ska förstå hur bränsleförbrukning mäts är hur långt ett fordon kan ta sig på en viss mängd bränsle. Bränsleförbrukningen mäts nämligen i avstånd färdat per enhet bränsle. Vanligtvis kan man göra denna mätning på tre olika sätt:

  • Kilometer per liter (km/L) – denna enhet är ganska vanlig i Sverige i och med att vi många gånger mäter avstånd i kilometer. Detta är även ett vanligt mått i andra europeiska länder som använder denna mätningsmetod, samt i länder i Asien, Oceanien, Afrika och Syd- och Nordamerika. 
  • Liter per 100 kilometer (L/100 km) – Det här är den vanligaste metoden att använda i Sverige, samt i många andra länder i Europa då man mäter bränsleförbrukning. Även Kanada, Sydafrika, Kina och Oceanien använder sig av denna metod. 
  • Miles per gallon (mpg) – Detta mätningssystem används i Storbritannien, Kanada och USA. 

Diesel- eller bensinmotor- vilket är bäst?

Priset på både diesel och bensin varierar beroende på tillgång och efterfrågan, men även beroende på var i världen du bor. Ibland kan diesel var billigare än bensin, och vice versa. Men vilken typ av motor är egentligen bäst? 

Dieselmotor

De mest effektiva motorerna är dieselmotorer. Detta beror främst på att energidensiteten i diesel är högre, vilket i sin tur innebär att en dieselmotor inte behöver lite mycket kraft som en bensinmotor gör. Dessa motorer har även ett högt vridmoment vid låga varvtal, och så kan de hålla höga växlar även fast du kör ganska långsamt. Detta minskar bränsleförbrukningen. 

Bensinmotor

Om du tycker att ljudet på motorn är viktigt, det vill säga att den ska gå tyst, och att du gärna köper en motor till ett lägre pris är bensinmotorer att föredra. En bensinmotor är ganska lik en dieselmotor, bara med skillnaden att en bensinmotor oftast har en högre bränsleförbrukning. Vill du göra en insats för miljön bör du alltså välja fordon som drivs av diesel. 

Diesel eller bensin

Detta kan du göra för att minska bränsleförbrukningen

Det är dock inte bara motorn i ditt fordon som påverkar bränsleförbrukningen. Utan det finns även ett flertal andra faktorer spelar in i din förbrukning av bränsle, bland annat dessa:

Start-stop

Idag har många bilar en så kallad start- stop- funktion. Denna funktion ser till att bilen stänger av sig om den står still. Detta kan gälla på såväl manuella som automatväxlade bilar. 

För manuella bilar gäller att du har lagt ur växeln för att denna funktion ska komma igång, medan det för automatväxlade bilar endast krävs att du står helt still ett tag. När du trampar på kopplingen eller släpper bromsen startar bilen automatiskt. Du som förare behöver alltså inte göra någonting men kan ändå minska bränsleförbrukningen.

Aerodynamik

Något som bidrar till minskad bränsleförbrukning är aerodynamiken som hela tiden förbättras, vilket i kombination med användning av däck med lågt rullmotstånd gör att fordonen drar mindre och mindre bränsle. Detta är just nu väldigt aktuellt, och flera biltillverkare satsar stort på att utveckla underredesskydd, luftavvisare och liknande för att minska bränsleförbrukningen. 

Hybrid

Idag blir det allt vanligare med hybridbilar av olika slag. Kör du ofta i mindre områden eller i stadsmiljöer kan en hybridbil vara ett väldigt bra alternativ – när du ofta stannar, står still och startar igång bilen, kör i varierande hastighet och låter motorn arbeta mycket går det åt mycket bränsle. 

Istället för att använda all denna bränsle i onödan, det vill säga utan att du kommer särskilt långt, ser en hybridbil till att energin som går åt vid inbromsningar och uppstarter bidrar till laddning av batteriet. Energin återanvänds med andra ord, och så drar du ner på bränsleförbrukningen. 

bensinmack

Gamla och begagnade bilar

Bilar som har några år på nacken är oftast sämre när det kommer till bränsleförbrukning. Deras bränsleförbrukning är nämligen många gånger mycket högre än vad den är hos nya, mer moderna bilar, och det av flera anledningar. Har den gamla bilen dessutom varit med om en olycka eller skadats på ett visst sätt kan även det påverka bilens bränsleförbrukning. 

Detta kan åtminstone vara bra att vara medveten om och att ha i åtanke. Vi menar dock inte att du inte ska köpa gamla eller begagnade bilar. För att tillverka nya bilar hela tiden är inte så miljövänligt det heller. Att köra en allt för gammal bil är dock varken säkert, miljövänligt eller särskilt bekvämt. Lagom är alltid bäst, även när det kommer till bilarnas ålder. 

FAQ

Vad är skillnaden mellan bensin och diesel?

Skillnaden är att det är två olika typer av bränslen, även kallat drivmedel. Värt att nämna är också att bensin och diesel kräver två olika typer av motorer för att fordonet ska funka. 

Hur vet jag om min bil är en hybridbil?

Det är svårt att missa om du har en hybridbil eller inte. Om bilen både drivs av bensin eller diesel och el är det en hybrid. Drivs den bara av ett drivmedel är det inte en hybrid. 

Hur mycket är en “gallon”?

Ett amerikanskt gallon är ca 3,785 liter. Det finns även något som heter imperial gallon, vilket motsvarar 4,5 liter. 

Kan jag minska bränsleförbrukningen genom min körning?

Ja, det finns flera saker du kan göra i din körning för att ditt fordon inte ska dra lika mycket bränsle. Bland annat kan du göra det genom att motorbromsa, “miljöväxla/ ecodriving” (googla om du inte vet vad det är), samt att köra på låga varvtal. Undvik snabba accelerationer och inbromsningar så sparar du både pengar och energi.