Motalabron är inte bara väldigt fascinerande att se på, utan den är också väldigt fascinerande att åka över. När du åker över Motalabron ges du möjligheten att njuta av en fantastisk, milsvid utsikt över Vättern, något som i sin tur bidrar till en stund där bilresan blir lite mer njutbar än vad den vanligtvis är. Samtidigt bidrar Motalabron till att din rutt blir väldigt mycket smidigare (och snabbare) än om du skulle behöva åka igenom samhället för att komma över vattnet.
Därför byggdes bron
Faktum är att det var av denna anledning som bron byggdes, för att det skulle gå smidigare och snabbare för fordon som endast är i behov av att passera Motala när de åker på riksväg 50. Nu när bron finns behöver man helt enkelt inte köra in i innerstaden, vilket ser till att man sparar både tid och energi.
Därför är det framförallt väldigt många förbipasserande som är väldigt nöjda över bron. Samtidigt har den såklart även underlättat en hel del för dem som bor i eller i närheten av Motala och får smidigare förbindelser överlag. Samtliga passerande är till och med så pass nöjda att de väljer att betala en liten slant för att åka över bron istället för att behöva krångla sig igenom Motala centrum i onödan.
Motalabron – vad kostar det att passera?
Som sagt så kostar det en liten slant varje gång du åker över Motalabron, och det i båda riktningar. Men vad kostar det då att köra över bron, det vill säga mer specifikt? Beroende på vilket fordon du kör kommer kostnaden för att passera bron variera något, närmare bestämt mellan 5 eller 11 kronor.
Du behöver dock inte stanna för att lägga i mynt eller sätta i ditt bankkort i en automat för att betala denna avgift. Utan det enda du behöver göra är att köra över bron som vanligt – betalningen registreras nämligen automatiskt tack vare de kameror som är uppsatta innan bron.
Allt som har med betalning och liknande att göra fixar sen Transportstyrelsen. När de ser att din bil har registrerats på kamerorna skickar de ett inbetalningskort till dig med information om hur du betalar, vad du ska betala och varför. Det enda du behöver göra när du har fått inbetalningskortet är att betala infrastrukturavgiften.
Avgift varje dag
En bro som Motalabron har inga speciella öppettider eller liknande. Istället tas en avgift ut varje gång du passerar bron, det alltså oavsett vilken dag det är. Det spelar alltså ingen roll om du kör på bron på morgonen, dagen, eftermiddagen, kvällen eller natten.
Vem betalar vad?
Passerar du bron med en personbil, lätt lastbil eller buss blir avgiften 5 kronor per gång du kör över. Kör du en tung lastbil med en totalvikt på mer än 3,5 ton höjs avgiften till 11 kronor.
Sitter du bakom ratten på en ännu tyngre lastbil (med en totalvikt på minst 14 ton), ett utryckningsfordon, en diplomatbil, en motorcykel, en moped eller en EG-mobilkran behöver du inte betala någon avgift alls. Detta kan vara bra att veta om så att du vet om du ska förvänta dig en betalningsavi för den så kallade infrastrukturavgiften.
En annan sak som är bra att veta om när det kommer till broavgifter (infrastrukturavgift) är att det alltid är den person eller det företag som fordonet är registrerat på som ska betala avgiften. Avgiften gäller för fordon registrerade både i Sverige och utomlands.
Mer information om det kan du hitta på Transportstyrelsen hemsida. Där kan du även få information om vilka olika alternativ det finns när det kommer till avisering och betalning av infrastrukturavgift, samt om du har några andra frågor eller funderingar kring ämnet.
Olika alternativ för betalning
Broavgiften för Motalabron måste du betala när du har kört över bron. Denna avgift kan betalas på olika sätt. Att du får hem ett inbetalningskort som du sen genomför din betalning via är det vanligaste alternativet, alltså det som Transportstyrelsen har som standard.
Vill du hellre få en e-avi i din internetbank eller till din digitala brevlåda kan du anmäla din önskan om det i din internetbank. Det finns olika alternativ när det kommer till att genomföra betalningen av broavgifter och andra infrastrukturavgifter som går både smidigt och snabbt.
Autogiro
Du kan även betala via autogiro så att du själv slipper tänka på att betala avgiften i tid. Även detta anmäler du om i din internetbank. Det är väldigt smidigt att ha ett autogiro för broavgiften då beloppet automatiskt dras från det konto som står i avtalet och för alla de fordon som är registrerade på dig.
Därför finns broavgiften
Riksdagen bestämde 2010 att Motalabron skulle finansieras via infrastrukturavgifter, med andra ord broavgifter. Det betyder att varje fordon som passerar bron ska betala en avgift fram tills att det belopp som det kostade att bygga bron har betalats tillbaka. När detta belopp är betalt kommer det inte längre att vara någon broavgift på exempelvis Motalabron.
Sedan den 1 februari 2015 har Motalabron finansierats med en broavgift efter ett beslut från Regeringen. Det är Trafikverket som äger och tar hand om betalstationen och Transportstyrelsen som hanterar allt som har med passageinformation att göra – alltså att identifiera ägare av fordon, skicka ut avier och ha hand om kundtjänst.
FAQ
Det är alltid den person eller det företag som fordonet är registrerat på som ska betala avgiften. Annars behöver du skicka in en fullmakt till Transportstyrelsen och bli godkänd av dem för att den andra personen i fråga ska kunna hantera eller betala avgiften för ditt fordon.
Nej, när beloppet som det kostade att bygga bron har betalats tillbaka med hjälp av förbipasserare kommer broavgiften att tas bort.
Totalt är Motalabron 27 meter hög. 22,5 meter av höjden är segelfri.
Den 9 oktober 2013 invigdes Motalabron med en ceremoni av kung Carl XVI Gustaf.