Broavgift Sundsvall

För ett par år sedan fanns det bara en väg att välja när man skulle ta sig igenom Sundsvall. Den vägen gick igenom Sundsvalls innerstad, och trots att den var ganska välgjord tog det faktiskt ganska lång tid att ta sig igenom staden genom att åka på den vägen. Detta var med andra ord något som förlängde restiden för den som bara skulle åka igenom Sundsvall och sen köra vidare. 

Sen skedde dock något som förändrade väldigt mycket – Sundsvallsbron byggdes! Sedan bron byggdes har restiden för att åka igenom Sundsvall blivit betydligt kortare, och resvägen har också blivit väldigt mycket smidigare. Plus att trafiksäkerheten, miljön och framkomligheten i Sundsvall överlag har förbättrats rejält. Detta kan ju vara värt att betala en liten summa för varje gång du passerar bron – eller hur?

Betalning för broavgift Sundsvall

Oavsett om du passerar Sundsvallsbron från norr eller söder, på en helt vanlig tisdag, på julafton eller klockan 12 på natten tas en broavgift ut. Det som är väldigt skönt och smidigt är dock att föraren själv inte behöver stanna och betala på plats, och inte heller någon annanstans för den delen. 

Utan betalningen sker genom att Transportstyrelsen identifierar fordonet via kameror när du kör över bron. Sen skickar den hem ett inbetalningskort till dig där du får alla instruktioner och information om vad som gäller och hur du går tillväga. 

Inbetalningskort

Om du inte har anmält något annat önskemål om betalning av broavgift så kommer Transportstyrelsen att skicka ett inbetalningskort till den adressen där ägaren av fordonet är folkbokförd. Inbetalningskortet betalas sen som en vanlig faktura, det vill säga antingen genom att du använder din internetbank, bankens kuvert tjänster eller går till bankens kontor. 

E-avi

Vill du inte få ett inbetalningskort hemskickat till dig kan du alltid anmäla i din internetbank om att få en e-avi istället. Då får du inbetalningskortet digitalt skickat till dig i din internetbank eller till din digitala brevlåda. Du behöver fortfarande betala e-avin på samma sätt som om du har ett inbetalningskort, men du slipper ta hand om och hålla koll på massa papper. 

Autogiro

För att göra det ännu enklare för dig när det kommer till att betala broavgiften i Sundsvall kan du anmäla om att få ett autogiro för infrastrukturavgift direkt från Transportstyrelsen. Då kommer din broavgift att dras automatiskt från det konto som du angett och som står i avtalet. Gör du det behöver du inte själv komma ihåg att betala broavgiften i tid, utan detta sker automatiskt. Även detta anmäler du direkt i din internetbank. 

Kostnader för att passera Sundsvallsbron

Om du kör en helt vanlig personbil får du betala en viss summa för att passera bron, och kör du en tung lastbil med en totalvikt på över 3,5 ton blir broavgiften en annan summa. Kostnaden för att passera på Sundsvallsbron kan med andra ord variera beroende på vilket fordon du kör. 

Du behöver dock inte själv hålla koll på detta, utan Transportstyrelsen gör det åt dig. Däremot kan det ändå vara bra att veta om hur mycket det kostar att åka över Sundsvallsbron beroende på vilket fordon du kör. Nedan kommer en sammanställning av vad som gäller: 

  • Personbil, buss och lätt lastbil – 9 kronor per passage
  • Tung lastbil (totalvikt över 3,5 ton) – 20 kronor per passage
  • Mopeder, motorcyklar, utryckningsfordon, EG-mobilkranar, diplomatbilar och bussar med en totalvikt på minst 14 ton – 0 kronor per passage

Avgiften gäller för både svenska och utländska fordon

Oavsett om det fordon du kör är registrerat i Sverige eller i något annat land kommer en broavgift att tas ut när du passerar de broar som har en sådan avgift. Trots att du bor utomlands men kör i Sverige kommer du alltså att få ett inbetalningskort eller en e-avi från Transportstyrelsen. 

Varför finns en broavgift i Sundsvall?

Syftet med broavgiften i Sundsvall är densamma med broavgiften i Motala – broavgiften, som betalas av de som passerar på bron, ska helt enkelt finansiera bygget av bron. Detta bestämdes av Riksdagen 2010, men det var inte förrän den 1 februari 2015 som Regeringen beslutade om att ta ut en broavgift på Sundsvallsbron. 

Det är Transportstyrelsen som har hand om själva broavgiften och allt som har med den att göra. Men det är Trafikverket som äger och har ansvar över att underhålla betalstationen. Om det skulle finnas några frågor eller funderingar från din sida kring ämnet är det alltså Transportstyrelsen du ska vända dig till.  

FAQ

Hur länge har Sundsvallsbron funnits?

Det var den 18:e december 2014 som Sundsvallsbron invigdes. Samtidigt kan man säga att bron har funnits sedan 2012 i och med att det var då som grundläggningsarbetet för bron startades. 

Hur lång är Sundsvallsbron?

Mellan brons två landfästen är det 1420 meter. Räknar man in alla anslutningar till bron är den 2109 meter lång. Detta gör Sundsvallsbron till Sveriges tredje längsta bro. Den segelfria höjden på bron är 33 meter. 

Går det snabbare att göra på Sundsvallsbron än genom Sundsvalls innerstad?

Ja, det gör det absolut. Du sparar minst 5 minuter (ca 2,3 kilometer) om du kör över Sundsvallsbron istället för genom innerstaden. Vid rusningstrafik sparar du ännu mer tid, vilket alltså kan vara värt det trots att du får betala en liten avgift. 

Vad kostade det att bygga Sundsvallsbron?

Det kostade ungefär 1,9 miljarder kronor att bygga Sundsvallsbron. Så broavgiften i Sundsvall kommer att finnas kvar tills denna summa är finansierad. Sen kommer broavgiften att tas bort.