Fortkörningsböter

Att fort ta sig från A till B är det många som vill. Trots att det är skönt att komma fram snabbt och slippa spendera massa tid i bilen så kan det ge negativa konsekvenser att köra för fort. I värsta fall blir du av med körkortet, men i de flesta fall får du betala en fortkörningsböter. 

Vad det finns för straff och vad kostnaden för att köra för fort är kan variera. För att göra det lite tydligare kommer vi att ge dig en övergripande genomgång av ämnet nedan, så att du nästa gång du sätter dig i bilen är förberedd på och vet vad som kan hända om du kör för fort. 

Här har du en prislista på de populäraste begagnade bilarna!

Varför finns fortkörningsböter?

När du kör snabbare än hastighetsbegränsningen bryter du mot lagen. Många vet att det är olagligt att köra för fort, men av någon anledning väljer de ändå att göra det. Hur snabbt man än vill komma fram, och hur tråkigt man än tycker det är att köra långsamt, finns det ju ett syfte med hastighetsbegränsningarna.

Med det sagt finns det även ett syfte med fortkörningsböter. För faktum är att de olika hastighetsbegränsningarna finns till för att öka säkerheten för de som kör i trafiken, och utan dessa begränsningar hade det inte alls varit säkert. Det är nämligen till stor del din hastighet som avgör hur allvarlig en trafikolycka blir. 

Nivån av säkerhet blir lägre ju snabbare du kör, det vill säga både för dig själv och för andra. Risken för olyckor och skador ökar då du i högre hastigheter bland annat har sämre kontroll och längre bromssträcka. Just därför finns det lagar kring hur fort du får köra på olika vägar, samt hårda konsekvenser för om du överstiger dessa. 

Kostnader för fortkörning

Kör du på en väg där hastigheten är 10, 20, 30, 40 eller 50 km/h får du betala från 2 000- 4 000 kronor om du blir stoppad av en polis eller blir fotad av en fartkamera. Beroende på hur många km/h för fort du kör kommer beloppet att variera. Ju snabbare du kör, desto mer får du betala. 

För vägar med hastigheter på 60, 70, 80, 90, 100, 110 och 120 km/h är bötern mellan 1 500 och 4 000 kronor. Samma gäller för dessa vägar – ju fortare du kör desto mer får du betala om du blir stannad eller fotad. Om du kör alldeles för fort, det vill säga över 30km/h över hastighetsbegränsningen, kan du även bli av med körkortet. 

Fartkameror – ett komplement för polisen

Du har med stor sannolikhet kört förbi en fartkamera någon gång. Dessa finns för att avlasta polisen och för att minimera riskerna för fortkörning och dess påverkan på olyckor och skador i trafiken. Fartkameror räddar ungefär 20 liv per år, det vill säga 20 värdefulla liv. 

Antalet personer som blir allvarligt skadade i trafiken har även det minskat sen fartkameror sattes upp längs vägarna. Det är med andra ord bevisat att dessa kameror får trafikanter som kör olika fordon att sakta ner, och att därmed kan de rädda liv. Men, det är inte bara olyckor som minskas, utan även utsläpp och buller blir betydligt lägre. 

Hur fungerar fartkameror?

Fartkameror mäter hastigheten på ett fordon med hjälp av en radar. Kameran är inställd på att ta ett foto om hastigheten på fordonet som kommer är högre än den hastighet som gäller på den väg där kameran står placerad. Fotot tas, om detta gäller, i sin tur för att kunna identifiera den som kör fordonet så att denne kan få sota för sin handling. 

Det finns ungefär 1 600 kameror i Sverige, där alla är placerade på synliga ställen. Dessutom är det svårt att missa kamerorna eftersom de är skyltade. Visste du inte redan det så är det endast när kamerans radar mäter en för hög hastighet som ett fotos tas. Du blir alltså inte fotad varje gång du kör förbi en fartkamera, det vill säga om du inte kör för fort varje gång.

Större sannolikhet att bli fotad på dagen?

Det finns en del som ställer sig frågan om chanserna är större att man blir fotad av kameran om man kör för fort på dagen kontra på natten. Detta är dock något man inte behöver fundera över, för det spelar ingen roll om du kör för fort på natten eller på dagen. 

En fartkamera är nämligen på dygnet runt, varje dag. De ser lika bra i dagsljus som de gör om det är mörkt ute då radarn inte är beroende av ljus. De är dessutom direkt kopplade till polisen alla timmar av dygnet. Du bör med andra ord hålla dig till hastighetsbegränsningen oavsett när, var och hur du kör förbi en kamera om du inte vill bli fotad och få böter. 

Så gör du för att undvika fortkörningsböter

För att minimera risken att behöva betala en fortkörningsböter – eller i värsta fall få ett indraget körkort – behöver du inte göra så mycket. Den enda du behöver göra är att köra lagligt, det vill säga att inte köra fortare än hastighetsbegränsningen samt att hålla dig till trafikregler. Det är egentligen inte så svårt, eller hur? 

Så länge du är uppmärksam på vad som händer på vägen, på de olika reglerna och hastighetsbegränsningarna finns det inte så mycket som kan gå fel. Håll god uppsikt och var en god bilförare. Du får såklart köra som du vill, men det är bara du som ansvarar för om du får en böter till följd av ditt beteeende på vägen. 

FAQ

Hur länge blir körkortet indraget?

När körkortet blir indraget bestäms en viss spärrtid av Transportstyrelsen. Spärrtiden är på minst en månad och på högst tre år. Hur lång spärrtiden blir beror på hur allvarligt brottet var, exempelvis beroende på hur fort du körde. 

Vad händer om jag blir fotad av en fartkamera?

Har du blivit fotad av en fartkamera innebär det att du kört för fort. Då kommer du få ett brev hem från polisen med information kring vad som gäller och vad du ska göra härnäst. Det kan dock ta flera veckor, och i vissa fall några månader, tills du får brevet hem. Är du medveten om att du blivit tagen av en kamera bör du vänta dig att det kommer någon dag. 

Vad räknas som en fortkörning och inte?

Kör du snabbare än vad hastighetsbegränsningen är så har du gjort en fortkörning. Det spelar ingen roll om du kör 1 eller 30 km/h för fort – alla hastigheter som går över hastighetsbegränsningen är en fortkörning. Sen finns det självklart olika “grovhet” av fortkörningar, vilka i sin tur avgör hur hårt straff du får. 

Varför finns hastighetsbegränsningar?

Hastighetsbegränsningar finns för att rädda liv, för att öka säkerheten i trafiken och för att minska skador. Att man som förare håller dessa begränsningar är med andra ord viktigt både för ens egen säkerhet och för andras. 

Hur mycket man betala för fortkörningsböter?

Fortkörning på 60-väg och uppåt:
16 – 20 (km/tim) betalar du 2400 i Bötesbelopp (kr).
21 – 25 betalar du 2800.
26 – 30 betalar du 3200.
31 – 35 betalar du 3600.

hur betalar man en fortkörningsböter?

Betala din ordningsböter till Polismyndighetens bankgiro: 520-0878.
Ange föreläggandenummer/OCR-nummer när du betalar. Numret står på ordningsboten, längst upp i högra hörnet av boten, 9 siffror. Betalar du inte i tid får du en betalningspåminnelse.

1 svar på ”Fortkörningsböter”

Kommentarer är stängda.