Ska du importera bil till Sverige? Läs här!

Har du varit nere i Spanien, Danmark, Tyskland eller något annat land för att köpa en bil, och behöver nu importera den till Sverige? Då har du hittat helt rätt – här nedan kommer vi nämligen förklara allt som du både bör och vill veta gällande detta. Vi kommer gå igenom hur du ska gå tillväga för att importera bil till Sverige, samt allt du ska tänka på såväl inför och under som efter importen.  

Kanske har du köpt en bil i ett annat land för att det blev billigare. Eller så har du hittat en bil du verkligen vill ha som inte fanns i Sverige, och som du helt enkelt behövde köpa där för att få tillgång till den. Oavsett varför du ska importera bil till Sverige har du nytta av att läsa vidare här nedan. Det är nämligen inte en helt okomplicerad process.  

Innan du importerar en bil, kolla in de populäraste begagnade bilarna!

Import eller införsel?

Skillnaden mellan import och införsel är något du bör ha koll på då du har köpt en bil från ett annat land och vill ta in den till Sverige. Vad som är skillnaden beslutar Transportstyrelsen om. 

En import är när du importerar en bil från ett land utanför EU, det vill säga om du skulle köpa en bil från Kina, USA eller liknande. En införsel är när du importerar en bil från ett EU-land, alltså exempelvis från Spanien eller Danmark. 

För att inte krångla till det allt för mycket kommer vi att använda oss av begreppet import i denna text, det vill säga oavsett om det egentligen handlar om en import från Kina eller om det faktiskt rör sig om en införsel från ett EU-land.

Importera bil – steg för steg

När du ska importera bil till Sverige sker det vanligtvis i åtta steg. Vi kommer att förklara alla steg noggrant nedan, just för att du ska känna dig trygg, säker och bekväm när det väl är dags. 

Steg 1 – betala tull

Om den bil du ska importera kommer från Kina eller något annat land utanför EU måste du betala en viss kostnad för att få in den i Sverige. Denna kostnad kallas för tull. 

Du kan antingen göra en anmälan för detta på ditt närmsta tullkontor, eller välja att betala tullen direkt i ett annat EU-land. Det är först efter att en anmälan eller betalning gjorts som du kan förflytta bilen. I Sverige hittar du tullkontor i bland annat Malmö, Göteborg och Stockholm. 

Steg 2 – betala mervärdesskatt

Ska du importera en bil från ett EU-land behöver du göra en anmälan till Skatteverkets huvudkontor i Ludvika. Med denna anmälan måste du även skicka med kvittot från köpet av bilen. Har den bilen som du köpt varit i trafik i mindre än sex månader, eller körts mindre än 600 mil, räknas den som en ny bil enligt Transportstyrelsen. 

Har bilen varit i trafik i mer än sex månader, men har körts mindre än 600 mil, räknas den också som ny. Det samma gäller om bilen har varit i trafik i mindre än sex månader men körts mer än 600 mil. Oavsett vad som gäller för den bil du har köpt måste du betala mervärdesskatt till Skatteverket. 

Steg 3 – gör en tillfällig registrering

En utländsk bil med utländsk registrering, trafikförsäkring och registreringsplåt får köras på de svenska vägarna i max sju dagar från det att du importerade bilen till Sverige. Importerade du bilen den 1 augusti får du alltså bara köra den till och med den 7:e eller 8:e. 

Efter det måste du ha fått tilldelad en tillfällig registreringsplåt för att få köra vidare, det vill säga tills dess att du får din permanenta registreringsskylt. Värt att nämna är att du dock får köra bilen till och från en besiktningsstation utan att ha en tillfällig registrering. För detta måste du uppfylla två krav:

  1. Du har en skriftlig kallelse till en besiktningsstationen
  2. Den importerade bilen har en trafikförsäkring

Steg 4 – ansök om en ursprungskontroll

För att få registrera din importerade bil i Sverige, och få en permanent registreringsskylt, måste du först ha ansökt om, genomfört och få godkänt på en ursprungskontroll. Detta krävs för alla fordon, alla förutom nya fordon som är importerade av registrerade importörer och nya fordon som är tillverkade av professionella tillverkare i Sverige. 

Din ansökan om ursprungskontroll gör du via Transportstyrelsen på deras hemsida. Det är även där du kan se vilken status ditt ärende har. Se till att genomföra ursprungskontrollen så snart som möjligt om du vill köra bilen som vanligt inom en snar framtid. 

Steg 5 – registreringsbesiktning och identitetskontroll

När du har genomfört och fått godkänt på din ursprungskontroll kan du gå vidare till nästa steg i processen. Det vill säga, då kan du gå vidare med att beställa tid för registreringsbesiktning och identitetskontroll. 

Det finns olika hjälpmedel du kan använda dig av online för att hitta den närmaste bilprovningen som utför registreringsbesiktningar och identitetskontroller. Ett exempel där är Swedac, men detta kan också variera beroende på var i Sverige du befinner dig. Det finns flertalet firmor som kan hjälpa dig med dessa tjänster. 

Det företag som sköter registreringsbesiktningen och identitetskontrollen ansvarar för att säkerställa att den bil du har importerat är trafik- och miljösäker. Detta är med andra ord ett viktigt steg i processen. 

Steg 6 – Kontrollbesiktning

Efter steg fem kan det även vara nödvändigt att genomföra en vanlig besiktning på bilen. Om det är nödvändigt för just din bil eller inte kan närmsta beskíktningsfirma ta reda på åt dig. Du bör dock inte ta detta beslut på egen hand, det vill säga om du inte jobbar med det eller är väldigt kunnig på bilar. 

Steg 7 – Registreringsnummer

När alla besiktningar och kontroller är godkända kommer din bil att registreras i vägtrafikregistret av besiktningsföretaget. Det är i detta skede som din importerade bil får ett registreringsnummer. Efter detta skickar Transportstyrelsen registreringsbevis och registreringsskyltar till den svenska adress du är folkbordförd på. 

Steg 8 – Ställ på fordonet

Det sista steget du ska göra när du har fått hem registreringsskyltarna och registreringsbeviset är att ställa på bilen. Detta krävs en trafikförsäkring. När du ska ställa på din bil gör du en anmälan till Transportstyrelsen. Du kan då välja mellan att använda deras e-tjänst “Ställ på ditt fordon” eller så kan du skicka in ditt registreringsbevis direkt till dem på posten. Ta hjälp av en bilfirma om du känner dig osäker på hur du slutför detta. 

Bärvagn

Kostnaden för att importera bil till Sverige

Priset för att importera bil till Sverige kan variera rätt mycket, och det beroende på flera olika saker. Priset kan bland annat påverkas av vilken bil du har köpt, hur den ska transporteras, samt från vilket land du ska transportera den från. 

Det är dock främst två aspekter som påverkar priset – om bilen är begagnad eller ny, samt om landet du ska importera bilen från tillhör EU eller inte. Utöver dessa varierande kostnader finns det en del fasta kostnader för att importera bil. Där ingår ursprungskontrollen, registreringsbesiktningen och kontrollbesiktningen. 

FAQ

Är det billigare att beställa transport eller att transportera själv?

I nio av tio fall är det billigare att transportera bilen från ett land till ett annat på egen hand. Till exempel kostar det ca 15 000 kronor för att transportera bilen från USA till Sverige om du beställer transport, och rätt mycket mindre om du gör det själv. 

Vad kostar tullen?

För motorfordon kan tullavgiften variera rätt mycket, men för personbilar ligger den på 10%. Därefter tillkommer moms på 25%. 

Hur länge får jag köra en importerad bil utan registrering?

En importerad bil som ännu inte registrerats får köras i max en vecka (7 dagar) från det datum du importerade bilen till Sverige. Efter detta datum är det olagligt att köra bilen tills det att du fått en tillfällig eller permanent registreringsskylt.  

Var anmäler jag för att ställa på min importerade bil?

Du skickar in din anmälan till Transportstyrelsen direkt via deras hemsida. För att kunna göra detta behöver du en trafikförsäkring, som du tecknar hos ett försäkringsbolag, samt registreringsbevis och registreringsskylt.