Betala infrastrukturavgift via e-avi – smidigt och miljövänligt

Att slippa få massor av papper hemskickade till sig som ändå bara ligger och skräpar är något som allt fler efterfrågar idag. Det inte bara då dessa papper sällan kommer till någon nytta och ändå oftast slängs direkt i papperskorgen, utan det även då allt fler blir mer miljömedvetna och tänker miljövänligt. Där är såklart pappersindustrin en stor påverkande faktor. 

Om detta stämmer in på dig finns det en smidig lösning även för de betalningsavier för infrastrukturavgift som du ska få. Istället för att slösa på papper kan du välja att betala infrastrukturavgift via e-avi och då både få aviseringen och göra betalningen digitalt. 

I och med att världen blir allt mer digitaliserad så blir även alternativen för pappersfakturor och fysiska inbetalningskort det. När du väljer att betala infrastrukturavgift via e-avi gör du både dig själv, Transportstyrelsen och vår miljö en tjänst. Dessutom sparar du tid och energi, och kanske till och med lite pengar. 

Är infrastrukturavgift och trängselskatt samma sak?

Många blandar ihop infrastrukturavgift och trängselskatt. Det är lätt hänt. Däremot finns det skillnader mellan de två uttrycken, som man helt enkelt bör veta om. Trängselskatt är något du ska betala när du kommer in i högt trafikerade områden – dessa har ofta en avgiftspassage för trängselskatt så att fler ska hålla sig undan från att välja just den vägen. 

Detta kan till exempel gälla när du kör in till Stockholm från södergående riktning. I och med att det är väldigt många som åker där släpps väldigt mycket koldioxid ut i luften på just det området. Med trängselskatten vill man att fler ska undvika just de vägarna för att minska trafiken, för att i sin tur minska utsläppen.

En infrastrukturavgift finns däremot för att finansiera bygget av en bro, väg eller tunnel. I dagsläget finns det två broar i Sverige som har infrastrukturavgift – Sundsvallsbron och Motalabron. Här betalar du för att du åker över bron och finansierar på så sätt bygget. Infrastrukturavgiften kommer vi dock bara behöva betala tills det att avgiften för det specifika bygget är betalt. Trängselskatten är permanent. 

Så fixar du e-avi för infrastrukturavgift 

För att kunna betala din infrastrukturavgift via e-avi behöver du ha en internetbank. Det är nämligen hos din internetbank som du anmäler att du vill ha en e-avi (en elektronisk avi) för infrastrukturavgift. Detta direkt via din banktjänst och kategorin för e-faktura. 

När du har anmält att du vill betala infrastrukturavgift via e-avi kommer avin skickas direkt till din internetbank och alltså inte hem till dig med ett brev på posten. Du slipper därmed oroa dig för att behöva slänga papper i onödan, för att tappa bort papprena eller för att du inte ska få posten i tid eller dit du är. Smidigt, tidseffektivt och miljövänligt. 

Förväxla inte e-avi med autogiro

Att betala en infrastrukturavgift via e-avi är inte samma sak som att betala infrastrukturavgift via autogiro. Med en e-avi har du inte automatiskt ett autogiro och behöver då betala fakturan manuellt – precis så som du skulle ha gjort med en vanlig faktura. Det är dock möjligt att betala din infrastrukturavgift via både autogiro och e-avi. 

För att betala infrastrukturavgift via autogiro behöver du anmäla det hos din bank. Även i detta fall sker anmälan direkt till din internetbank. Gör du det kommer avgiften sen automatiskt att dras från ditt konto, och du kommer få aviseringarna skickade till dig digitalt. För att det inte ska bli några missförstånd eller fel är det dock viktigt att du vet vad som gäller. 

Att betala infrastrukturavgift via e-avi 

Bara för att du kan få avin för själva infrastrukturavgiften elektroniskt betyder inte det att du kan få eventuella påminnelseavgifter, förseningsavgifter och tilläggsavgifter elektroniskt. Så långt har man nämligen inte kommit ännu. Utan dessa möjliga extra avgifter kommer fortfarande att skickas hem till dig med ett inbetalningskort från Transportstyrelsen. 

Samma sak gäller för andra avgifter och skatter som du får skickade till dig från Transportstyrelsen, till exempel fordonsskatten. Vill du ha en e-avi även på din fordonsskatt och andra avgifter behöver du göra en separat anmälan för det. 

Krav för att kunna betala infrastrukturavgift via e-avi

Det finns några krav som du måste uppfylla för att få möjligheten att motta e-avier från Transportstyrelsen. Bland annat krävs det att ägaren av ett fordon är samma person som är kund hos banken. En privatpersons personnummer eller ett företags organisationsnummer måste därför överensstämma med den person eller det företag som är ägare av kontot hos internetbanken. 

Med andra ord är det inte möjligt för någon annan att skicka in en anmälan om att kunna betala infrastrukturavgiften åt dig. Utan för det fordon som är registrerat på dig måste du själv betala denna avgift. Detta gäller såklart även om du kör någon annans bil – det är alltid ägaren av fordonet som ansvarar för att betala infrastrukturavgiften. 

Glöm inte 

Ett annat krav är att den som äger fordonet är skyldig och ansvarig för att infrastrukturavgiften blir betald i tid. Detta gäller även om det inte har skickats någon avi, oavsett om den är anmäld att skickas som en elektronisk avisering eller som ett fysiskt inbetalningskort. Är du medveten om att du passerat en passage för infrastrukturavgift bör du alltså vara uppmärksam på att den betalas innan i god tid. 

Om du inte längre vill betala infrastrukturavgift via e-avi

Vill du avsluta dina e-avier för infrastrukturavgift ska du kontakta din internetbank eller ditt bankkontor. Om du vill avsluta försändelsen av infrastrukturavgift via e-avi på grund av att du byter bank är det smartast att direkt vända sig till och ta hjälp av den bank du ska byta till. Oavsett finns det personer som kan hjälpa dig med ärendet om du inte vill eller kan göra det på egen hand via internetbanken. 

FAQ

Vem vänder jag mig till om jag har frågor om att betala infrastrukturavgift via e-avi?

Har du några frågor eller funderingar om att betala infrastrukturavgift via e-avi ska du höra av dig till Transportstyrelsen. Du kan ringa till dem på 0771-29 29 29, maila dem eller kontakta dem via deras kontaktformulär för infrastrukturavgift. 

Kan jag få andra avgifter och skatter via e-avi?

Ja, det går. Dock måste du göra en enskild anmälan för varje skatt eller avgift du vill få skickat till dig via e-avi i din internetbank. Får du påminnelseavgifter, förseningsavgifter eller liknande kan dessa inte skickas via e-avi. 

Jag har Swedbank, är det då möjligt att få e-avier från Transportstyrelsen?

Swedbank är en av de banker som erbjuder e-avier till privatpersoner. De har även samma möjlighet för företag. Andra banker som erbjuder samma tjänst är bland annat SEB, Nordea, Danske Bank och Handelsbanken. 

Går det att få e-avier och ha autogiro hos Transportstyrelsen?

Ja, det går. Men du behöver göra två olika anmälningar för att få både autogiro och e-avi hos din internetbank. Alltså får du inte det ena bara för att du anmäler att du vill ha det andra, och vice versa.