Att ta körkort är något som många drömmer om att göra. För många är körkortet ett av de största momenten i livet, eller åtminstone ett av de största stegen in i vuxenlivet. Har man tagit körkort har man helt enkelt blivit lite mer vuxen, och så är det bara. Det är med andra ord något som man bör göra så snart man har möjligheten – tiden finns egentligen alltid där, det gäller bara att man ska prioritera det! Här är hur du tar ditt körkort, steg för steg.
Värt att nämna är också att körkort inte bara betyder innebär att du får köra bil på egen hand. Utan ett körkort innebär också en enorm frihet, rent ut sagt att världen öppnar sig framför dina ögon och att du inte längre har några som helst begränsningar för var du kan ta dig. När du väl har körkortet i din hand kommer du alltså känna att det var värt all tid och energi du har lagt ner på det, inte minst på dina körlektioner, på att plugga teori och på att göra olika körkortstester.
Att ta körkort är en lång process
Något som du däremot bör ställer dig in på innan du påbörjar vägen mot körkortet är att det kommer vara en ganska lång process. Självklart tar det olika lång tid för alla, men i grund och botten krävs det åtminstone ett par månader för att det ska gå vägen (det vill säga om du inte går en intensivkurs).
Som sagt kommer dock denna tid och energi vara värt det i slutändan. För att underlätta för dig och göra det till en så bra upplevelse som möjligt kommer vi nedan gå igenom allt som berör körkortet och ta upp allt som kan vara bra att veta om både innan, under och efter du tagit ditt körkort.
Vi kommer även gå in lite mer i detalj om hur du kan gå tillväga för att få körkortet i din hand och kunna köra bil var du vill så snart som möjligt. Trots allt ska det vara roligt och spännande att ta körkort, även om det är ett väldigt stort steg som kräver en del av dig!

Olika typer av körkort
Innan vi går in på hur du går tillväga för att ta körkortet vill vi uppmärksamma dig om att det finns olika typer av körkort. Det vanligaste är ett B-körkort, alltså det körkortet du tar för att få köra en vanlig bil. Om du tar ett B-körkort får du dock inte bara köra personbil, utan du får även köra lätt lastbil med en totalvikt på max 3,5 ton.
Utökad B-behörighet – B96
Har du ett B96-körkort får du köra alla fordon som ingår i det vanliga B-körkort, samt köra bil med ett släp som väger mer än 750 kg i totalvikt. Dock får inte bilens och släpets sammanlagda totalvikt överstiga 4,25 ton.
Personbil med tungt släp – BE
Med ett BE-körkort får du köra personbilar och lätta lastbilar som har en totalvikt på max 3,5 ton. Värt att nämna är att du med detta körkort får ha ett eller flera släp kopplade till bilen samtidigt. Den sammanlagda vikten på släpen får dock inte vara mer än 3,5 ton. Däremot finns det ingen maxgräns på den sammanlagda totalvikten för bilen och släpen.

Ta körkort – steg för steg
1. Körkortstillstånd
Det första du behöver göra när du ska börja din resa till att ta körkort är att ansöka om ett körkortstillstånd. Detta kan du göra direkt via Transportstyrelsens hemsida. Din ansökan skickar du sen in till Transportstyrelsen. Innan du kan göra något med ditt godkännande och gå vidare i processen måste körkortstillståndet kompletteras med en synundersökning. Har du ingen körkortstillstånd får du inte övningsköra, det varken på en trafikskola eller privat.
2. Handledarutbildning
För att få övningsköra privat måste du ha minst en handledare. Många väljer att ha någon av sina föräldrar som en handledare, men det kan även vara bra att ha en släkting eller någon annan vuxen som du litar på och känner dig trygg med som alternativ. Oavsett vem eller vilka du väljer är det dessa som ska lära dig att köra bil.
Du och din handledare ska därför genomgå en handledarutbildning. Detta ska ske efter det att du har fått ditt körkortstillstånd. Denna utbildning är vid ett och samma tillfälle – den tar bara några timmar och sker alltid på en trafikskola.
Det är rekommenderat att du och din handledare genomför utbildningen på samma trafikskola, och det helst under samma gång. Skulle det inte funka är det dock inget måste. Ni behöver inte ens genomföra den samtidigt om ni inte vill. Men, ni båda måste ha genomfört utbildningen för att ni sen ska kunna ansöka om ett handledarskap till Transportstyrelsen.
Krav för ett godkänt handledarskap
- Du måste ha fyllt minst 24 år
- Handledaren har genomfört handledarutbildningen
- Handledaren har själv körkort från Sverige eller ett annat EES-land
- Handledarens har haft sitt körkort i minst 5 av de senaste 10 åren
3. Övningskör
När du har fått ett godkänt körkortstillstånd, gjort en synundersökning och genomgått handledarutbildningen är det dags att börja övningsköra. Detta kan du göra både privat och på en trafikskola – en kombination av de båda alternativen är oftast bäst. Att du ska övningsköra både på skola och privat är dock inte krav, utan så länge du övningskör och lär dig att köra bil och vad som gäller i trafiken är det bra.
Värt att tänka på är dock att en privat handledare väldigt sällan har samma detaljerade kunskaper om bilkörning som en utbildad handledare från en trafikskola har. Därför är det bra att ta körlektioner hos en trafikskola åtminstone ett par gånger.
För att optimera din körtid och få ut mest av det kan vi rekommendera dig att boka in körlektioner på trafikskola lite då och då, och att du sen mellan dessa lektioner kör med din handledare privat. Då kan du känna dig säker på att du får en korrekt introduktion till alla moment, som du sen får gott om tid på dig att öva på. Exakt hur du gör är dock såklart upp till dig.
4. Riskettan
Ett krav för att du ska få ta körkort är att genomföra en riskutbildning i två delar. Den första delen är teoretisk och hålls av en trafikskola. Denna del kallas för riskettan, vilket i sig är en föreläsning på ungefär 3 timmar. Meningen med denna föreläsning är att du ska bli medveten om riskerna som finns i trafiken och hur du som förare kan påverkas av eller påverka dem. Under riskettan kommer du att få diskutera allt ni går igenom med läraren och de andra deltagarna.
5. Risktvåan
Nästa del av riskutbildningen är risktvåan. Denna del är praktisk, vilket alltså innebär att du kommer behöva sätta dig bakom ratten och köra en kort bit. Risktvåan går nämligen ut på att ni ska köra på en halkbana där du får testa på hur det är att bromsa på olika underlag, svänga på hala underlag, samt testa på andra moment som du kan utsättas för i trafiken som kan vara riskfyllda.
Vissa tycker detta är ett roligt moment medan vissa tycker att det är lite läskigt. Oavsett vad du känner kan vi redan nu säga att det är en väldigt nyttig genomgång som du bidrar till att du kommer bli en tryggare och mer förberedd förare, inte minst när du övningskör. Om du känner dig nervös och rädd inför risktvåan kan du dock alltid prata med din körskolelärare och förklara hur du känner.
6. Teoriprov
När du har genomfört båda delarna av riskutbildningen och känner att du har pluggat tillräckligt mycket teori för att klara av teoriprovet är det dags för dig att boka in en tid för testet. Kör du med en trafiklärare och tar körlektioner hos en körskola kan de hjälpa dig att boka in detta test när både de och du känner att du är redo.
Denna del av vägen till körkortet genomförs av Trafikverket. Teoriprovet finns till för att du ska kunna bevisa att du har de teoretiska kunskaperna som krävs för att köra bil. Provet innehåller 70 frågor om bland annat vägskyltar, risker i trafiken och trafikregler.
För att bli godkänd och kunna använda teoriprovet till nästa steg måste du få minst 52 av 70 rätt. Det som är lite klurigt är att 5 av dessa 70 frågor inte räknas in, utan ses mer som en extra backup. Skulle du bli godkänd på provet kommer du dock aldrig få veta vilka frågor det var som inte räknades in för dig.
7. Uppkörning
Sista steget innan det att du har körkortet i handen är att genomföra uppkörningen. Uppkörningen kan du göra oavsett om du klarade teoriprovet eller inte. Men, du måste ha gjort åtminstone ett teoriprov för att få köra upp – har du inte ens försökt dig på ett teoriprov kommer du inte få påbörja din uppkörning.
På uppkörningen ska du bevisa för en inspektör från Trafikverket att du kan köra bil. I uppkörningen kommer du få börja med att göra en säkerhetskontroll, följt av stadskörning och landsvägskörning. Om du har ett godkänt teoriprov och en godkänt uppkörning har du klarat hela processen och kan då stolt spatsera med att du lyckats ta körkort!
FAQ
Skillnaden mellan en manuell och automatisk bil är växellådan. I en manuell bil måste du växla själv, medan en automatisk bil växlar automatiskt åt dig. Har du ett manuellt körkort får du köra både manuella och automatiska bilar, men om du bara har ett automatiskt körkort så får du bara köra automatiska bilar.
För att få övningsköra måste du ha fyllt 16 år. Du och din privata handledare måste även ha genomgått handledarutbildningen om du vill övningsköra privat. Du måste även ha gått ett godkänt körkortstillstånd och en godkänt synundersökning innan du börjar.
Processen för att ta körkort är olika lång för olika personer. Vissa tar en intensivkurs på två veckor och kommer sen hem med körkortet i handen, medan det för vissa tar flera år att bli godkänd. Det kan med andra ord se väldigt olika ut, men det är egentligen bara du som avgör hur lång tid det ska ta.