Ladda ner appen – Mina fordon

Undrar du vems bil som står på din parkeringsplats? Eller vill du ställa av din sportbil som du bara kör under sommarmånaderna? Då rekommenderar jag att du laddar ner Transportstyrelsens app Mina fordon. I den kan du få information om ditt eget fordon såväl som om ett fordon som tillhör någon annan. Du kan även ta del av olika tjänster och funktioner som berör dina egna fordon, lägga in information och söka dig fram på olika sätt utan att behöva skriva ut massa papper eller skicka in olika dokument till Transportstyrelsen. 

Mina fordon är en app där du kan hantera, kontrollera och ändra saker som gäller dina egna fordon. Du kan också söka upp information om andra fordon. Oavsett om det gäller uppgifter, fakta eller annan information finns det att hitta i appen, enkelt och smidigt.

Det här kan du göra i appen Mina fordon

I appen Mina fordon kan du bland annat:

  • Anmäla ägarbyte vid försäljning av ett fordon
  • Se saldot på din trängselskatt och dina temporära dygnsbelopp (dock kan du inte se uppgifter och information om infrastrukturavgifter/ broavgifter)
  • Anmäla påställning av dina egna fordon
  • Anmäla avställning av dina egna fordon
  • Få information om uppgifter som tillhör fordon som ägs av någon annan
  • Få tillgång till uppgifter och information om fordon som ägs av dig

Var finns Mina fordon?

För att få tillgång till appen och alla dess tjänster behöver du ladda ner den på din mobil. Det kan du göra antingen via Google Play eller App Store, det beroende på vilken telefon du har. Oavsett är det helt gratis att ladda ned appen. För att appen ska fungera behöver din iPhone eller iPad dock vara uppdaterad med iOS 8 eller senare. Har du en Android-telefon behöver du ha version 2.1 eller senare. 

Om du inte hittar appen i App Store eller Google Play kan du gå in på Transportstyrelsens hemsida och scanna någon av QR-koderna som finns för att komma direkt till appen. För att komma till denna sida, det vill säga sidan med QR-koderna, är det bara att du går in på Transportstyrelsens hemsida och skriver in “Mina fordon” i sökfältet. 

Att tänka på när du använder Mina fordon

Det finns några saker du bör tänka på när du använder appen. Det första du bör tänka på är att du behöver ge appen tillgång till mobilens kamera och position för att du ska kunna använda appen. 

När du först öppnar appen i din telefon och den frågar dig efter detta behöver du alltså inte bli orolig eller ifrågasätta det. Denna tillgång krävs för din egen användning och innebär inga risker. 

Något du däremot ska se upp för är om någon annan fotograferar ditt körkort och använder dina uppgifter. Det kan bland annat hända vid ägarbyten av ett fordon. Genom att själv skriva i uppgifterna som finns på ditt körkort i din egen app säkerställer du att ditt körkort såväl som dina uppgifter är i tryggt förvar.  

Hur gör jag för att inte vem som helst ska komma in i appen?

Tänk även på att det inte finns något lås för appen. Alltså kan den som är inne på din telefon komma in direkt i appen Mina fordon. Känns det osäkert för dig finns det en lösning på problemet, det vill säga oavsett om vilken telefon du har.

Android

Android-användare som vill skydda ”Mina fordon” kan ladda ner en specifik app som hjälper dig med detta. Denna app kommer i sin tur göra att du kan sätta upp ett lås med lösenord för Mina fordon. Ett lösenord som i sin tur måste fyllas i för att man ska kunna komma in där. 

Detta kan du även använda dig av på andra appar som du vill skydda. Sök på applås eller liknande i Google Play och ladda sen ner den version du tycker verkar bäst.

iPhone

Har du en iPhone med någon av de senaste versionerna av iOS kan du förhindra att någon kommer in på appen Mina fordon genom att skydda den med lösenord eller Touch ID. Detta funkar dock tyvärr inte om du har en äldre version av iOS. 

För att göra det går du bara in i telefonens inställningar och anger att du vill sätta upp ett lösenord eller ställa in Touch ID/FaceID. Sen kommer det helt enkelt krävas att man anger lösenord, TouchID eller FaceID för att låsa upp telefonen, och därmed även för att komma åt alla appar. 

Oavsett om du har eller inte någon app som du vill skydda rekommenderar man alla telefonanvändare att ha ett lås på telefonen. Det så att ingen obehörig ska kunna ta sig in på telefonen och komma åt möjlig information, uppgifter osv. Detta gäller oavsett om du har ett separat applås i telefonen eller inte. 

På- och avställning i Mina fordon

När du ställer på eller av ett fordon via appen Mina fordon gäller själva aktiveringen från den dagen som du begär på- eller avställningen. Detta kan vara bra att veta om då det inte riktigt ser ut på samma sätt om man gör påställningen direkt via deras hemsida. 

Om du tidigare har ställt på ditt fordon via Transportstyrelsens hemsida vet du om att man då har kunnat välja från vilken dag man vill att påställningen ska gälla. Där sker alltså inte aktiveringen automatiskt samma dag som man begär det, som det gör om man genomför aktiveringen i appen. 

När det kommer till avställning kan du inte välja från vilken dag detta ska gälla. Det alltså oavsett om du anger det i appen eller på hemsidan. 

Byte av ägare i appen

Om du ska göra ett ägarbyte av ett fordon via appen är det alltid det datum som du utför tjänsten på som gäller för starten av själva ägarbytet. Går du in i appen den 1:a januari och anger ett ägarbyte för ditt fordon kommer det alltså senare stå att ägarbytet genomfördes just den 1:a januari. 

Trots att det i appen fortfarande kan stå att ägaren inte är bytt, det vill säga om du exempelvis anger ägarbytet sent på kvällen eller under en helg, så är det från och med det datum då anmälan för ägarbyte gjordes som gäller. Detta gäller oavsett vilken bil och ägare handlingen görs för. 

FAQ

Måste jag ha ett giltigt körkort för att kunna använda Mina fordon?

Ja, för att du ska ha möjlighet att använda Mina fordon måste ditt körkort vara giltigt. Ett undantag är om ditt körkort är giltigt men att en förlustanmälan gjorts. Då kan du inte anmäla om ett ägarbyte via appen utan måste då göra det via post. 

Vad gör jag om jag har anmält ett ägarbyte men bilen fortfarande står på samma ägare enligt appen?

Under kvällar och helger stängs appens databas ned i några timmar. Under dessa timmar uppdateras databasen alltså inte. Om ett ägarbyte anmälts under dessa timmar (efter att databasen stängt för dagen) kommer ägarbytet först att synas vid nästa uppdatering. 

Om ägarbytet sker på en helg kan det ta fram till tisdagen för databasen att registrera detta. Kom dock ihåg att datumet för ägarbytet alltid är det datum som anmälan gjordes, oavsett om det gjordes på en vardag eller helg, under kvällen eller dagen.

Behövs en datamatrix för att använda Mina fordon?

Eftersom det ingår registreringsnummer, personnummer och kontrollnummer i en datamatrix behövs det för att du ska kunna använda Mina fordon. Har du ett gammalt registreringsbevis som därmed inte har någon datamatrix? Då är det enklast för dig att beställa hem ett nytt via Transportstyrelsens e-tjänst. 

Kostar det att ladda ner eller använda appen?

Nej, det är gratis att både ladda ner och använda Mina fordon appen.