Ställa av fordon

Är det dags att plocka undan sommarbilen? Har du köpt en ny bil och inte längre är i behov av att köra din gamla? Eller har du någon annan bil eller ett annat fordon som du inte längre behöver eller vill använda? Då bör du läsa mer om hur du ställer av ditt fordon nedan! 

Vi går igenom allt du vill och bör veta om att ställa av fordon, vad det innebär, hur man gör, hur det påverkar försäkringen och vad som gäller med återbetalning. Happy reading!

Att ställa av ett fordon – vad innebär det?

Om du inte längre är i behov av, kan eller vill använda ett visst fordon kan du ställa av det. Med ställa av ett fordon innebär att man ”deaktiverar” det, det vill säga att man meddelar Transportstyrelsen att det inte längre är i bruk för att i sin tur slippa betala fordonsskatt och trafikförsäkring. 

Ställer du inte av ett fordon som du inte längre använder kommer du fortfarande att behöva betala dessa kostnader. Detta gäller för alla fordon som är registrerade på dig. För att du sen ska kunna köra fordonet igen, det vill säga för att det ska vara lagligt att köra det, måste du ställa på ditt fordon

Hur ställer jag av ett fordon?

Så hur går man tillväga för att ställa av ett fordon? Oavsett om det rör en bil, en motorcykel, en traktor, en lastbil eller något annat fordon är det rätt enkelt att ställa av det. Det gäller bara att du ska veta hur du går tillväga för att genomföra processen på rätt sätt. 

För faktum är att det finns fyra olika sätt att ställa av sitt fordon på. Oavsett vilket sätt du föredrar att göra det på kommer (och ska) avställningen gå via Transportstyrelsen och någon av deras tjänster:

  • E-tjänst för att ställa av fordon online via datorn
  • App Mina fordon för att ställa av fordon via mobilen
  • Tjänst för avställning av fordon via servicetelefon
  • Tjänst för att ställa av fordon genom att göra en skriftlig begäran på fordonets registreringsbevis

När kan jag ställa av ett fordon?

Du kan egentligen anmäla att du vill ställa av ett fordon när som helst under året så länge fordonet är registrerat på dig och så länge du inte anmält om en påställning samma dag. Värt att nämna är dock att du inte kan registrera avställningen från och med ett datum bakåt i tiden. Utan din avställning gäller från och med det datum då avställningen går igenom hos Transportstyrelsen, eller från och med det datum då Transportstyrelsen får in din fullständiga begäran om avställning. 

Vad händer med fordonets försäkring?

Något du bör tänk på är att försäkringen som du har på bilen ofta slutar att gälla under den tid som du ställer av ditt fordon. Det innebär alltså att om det skulle hända något med fordonet under tiden som det är avställt kommer du att behöva stå för kostnaderna/ konsekvenserna på egen hand. 

Somliga försäkringsbolag erbjuder något som de kallar för avställningsförsäkring som uppkommer i samband med att du ställer av ditt specifika fordon. Det innebär inte bara att du som fordonsägare har möjlighet att få hjälp med kostnaderna för att fixa vissa skador och olyckor, utan det innebär även att det blir lättare att återgå till din vanliga försäkring då du ska ställa på fordonet igen. 

Skulle det visa sig att den avställningsförsäkring som du har via ditt försäkringsbolag (en del försäkringsbolag erbjuder inte detta, medan det hos vissa sker automatiskt) har ett lägre pris än din vanliga försäkring – vilket är rätt vanligt – kommer du som fordonsägare få tillbaka mellanskillnaden från det att din avställning registreras. 

Detta får du tillbaka

Om du har fordonet försäkrat hos ett försäkringsbolag som erbjuder så kallade avställningsförsäkringar kommer du med största sannolikhet få tillbaka en viss summa för mellanskillnaden mellan avställningsförsäkringen och din vanliga fordonsförsäkring. Du kommer du även få tillbaka pengar för fordonsskatten – hur mycket beror på när i månaden du väljer att anmäla avställningen. 

Ställ av fordon

Hur mycket får jag tillbaka?

Beroende på hur mycket du vanligtvis betalar i fordonsskatt per år, samt när i månaden du väljer att ställa av ditt fordon kommer summan du ska få återbetalt till dig i samband med avställningen att variera. 

Fordonsskatt på under 4800 kr/ år

Om din fordonsskatt är under 4800 kr/ år sker utbetalningen av fordonsskatten varje månad. Gör du då en avställning fordonet men redan har betalat in den totala fordonsskatten för året innebär det att du kommer få tillbaka en viss summa i återbetalning. 

Närmare bestämt kommer du att få tillbaka summan för alla de hela månader som är kvar av året från och med det datum att du anmäler avställningen. Det vill säga om du anmäler om avställningen senast den första dagen i månaden – annars måste du betala skatten även för den månaden. 

Exempel 1:

Du anmäler att du vill ställa av din bil till Transportstyrelsen den 25:e maj. Din fordonsskatt ligger på under 4800 kr/ år. Du kommer då att få tillbaka den totala summan för den fordonsskatt du redan betalat in för månaderna juni- december det året. Det samma gäller om du skulle anmält avställningen den 1:a juni. 

Exempel 2:

Du anmäler att du vill ställa av din motorcykel till Transportstyrelsen den 3:e juni. Din fordonsskatt ligger på under 4800 kr/ år. Du kommer då att behöva betala fordonsskatten även för juni månad, och kommer alltså att få tillbaka den totala summan för den fordonsskatt du redan betalat in för månaderna juli- december det året. 

Fordonsskatt på över 4800 kr/ år

Ligger din fordonsskatt istället på över 4800 kr/ år ser villkoren för återbetalning av fordonsskatt lite annorlunda ut. Istället för att det då är avgörande vilken dag i månaden du ställt av fordonet så kommer din återbetalning att gälla från den dagen du ställde av fordonet. Det vill säga oavsett vilket datum och vilken dag i månaden du gör det.

Något du dock måste hålla koll på är att återbetalning för redan betald fordonsskatt inte gäller om avställningen endast råder i 15 dygn. Gör du en påställning av samma fordon inom 15 dygn från det att du ställde av det kommer du alltså behöva betala fordonsskatt som vanligt hela perioden. De avställda dagarna räknas då alltså inte som skattefria. 

Exempel 1:

Du anmäler att du vill ställa av din bil till Transportstyrelsen den 25:e maj. Din fordonsskatt ligger på över 4800 kr/ år. Du kommer då att få tillbaka den totala summan för den fordonsskatt du redan betalat in från och med den 25:e maj. Det samma gäller oavsett vilken dag/ vilket datum i månaden avställningen görs. 

Exempel 2:

Du anmäler att du vill ställa av din bil till Transportstyrelsen den 25:e maj. Din fordonsskatt ligger på över 4800 kr/ år. Fordonet ställs på igen den 1:a juni (mindre än 15 dygn efter avställningen). Du kommer då att behöva betala fordonsskatt som vanligt från och med den 25:e maj. 

Exempel 3: 

Du anmäler att du vill ställa av din bil till Transportstyrelsen den 17:e juni. Din fordonsskatt ligger på över 4800 kr/ år. Fordonet ställs på igen den 30:e juli (mer än 15 dygn efter avställningen). Du kommer då att få tillbaka den totala summan för den fordonsskatt du redan betalat in från och med den 17:e juni till och med den 30:e juli. Från och med den 30:e juli gäller fordonsskatten som vanligt.  

När betalas återbetalning för fordonsskatt ut?

Visar det sig att du redan har betalat in hela årets fordonsskatt för det/ de fordon som är registrerade på dig kommer du att få hela din återbetalning utbetald till dig i samband med att bilen ställs av. Detta gäller såvida beloppet du ska få tillbaka inte understiger 50 kr. Pengarna kommer du ha på ditt konto så snart Transportstyrelsen och din bank genomfört betalningen.