Som du säkert redan vet finns det något som heter trängselskatt. I Sverige finns det i skrivande stund i två städer – Stockholm och Göteborg. Här ska jag fokusera på trängselskatten i Göteborg, så att du kan åka in och ut från Göteborgs innerstad utan att behöva fundera över eller oroa dig för att du har fått hem en betalningsavi från Transportstyrelsen. Förhoppningsvis kan vi förtydliga det hela något!
Varför finns trängselskatten i Göteborg?
Trängselskatten i Göteborg är till för att minska trafiken i Göteborgs innerstad. Genom att man satt upp olika betalstationer på vissa platser i staden, där de som passerar dessa måste betala en avgift, har man inte bara gjort att trafiken minskat överlag. Utan dessa avgiftspassager har även bidragit till att trängseln i innerstaden minskat avsevärt. Utöver detta syfte så finansierar även trängselskatten de satsningar som görs på Göteborgs infrastruktur.
Trängselskatt i Göteborg Karta

Kostnad för trängselskatt i Göteborg
Kör du in eller ut från Göteborgs innerstad på natten behöver du inte betala någon trängselskatt. Det är endast mellan 06.00-18.29 som trängselskatten gäller. På vissa specifika dagar gäller dock undantag, det vill säga att somliga dagar så behöver du inte betala trängselskatt alls. De dagar som räknas som undantag är följande:
- Lördagar
- Söndagar
- Röda dagar
- Dag före helgdag
- Juli månad
- Midsommarafton
- Alla helgons dag
- Julafton
- Nyårsafton
Under dessa dagar behöver du alltså inte betala trängselskatt i Göteborg, oavsett var, när eller hur du kör. Värt att nämna är dock att trängselskatten gäller alla andra dagar. Vilket belopp du behöver betala i trängselskatt beror på vad klockan var när du passerade en betalstation. Vilket belopp som gäller för respektive tid i Göteborg kan du se här nedan:
- 6:00-6.29 – 9 kronor
- 6.30-6.59 – 16 kronor
- 7.00-7.59 – 22 kronor
- 8.00-8.29 – 16 kronor
- 8.30-14.59 – 9 kronor
- 15.00-15.29 – 16 kronor
- 15.20-16.59 – 22 kronor
- 17.00-17.59 – 16 kronor
- 18.00-18.29 – 9 kronor
Flerpassageregeln
För dig som bor, ofta kör igenom eller bara råkar köra förbi en betalstation i Göteborg finns det ett uttryck som är viktigt att hålla koll på; flerpassageregeln. Flerpassageregeln innebär att ett fordon som åker förbi mer än en betalstation inom en timme endast kommer att beskattas och behöva betala avgiften för trängselskatt en gång.
Detta för att du som kör genom innerstaden och förbi stadens betalstationer flera gånger under kort tid ska slippa betala väldigt stora belopp. Det belopp som du som ägare av fordonet ska betala som högst räknar man ut beroende på vilken tidpunkt det gällde och vad det högsta beloppet för just den tidpunkten är.
Om du exempelvis körde förbi en betalstation klockan 7.30 (kostnad – 22 kronor) för att sen köra förbi ytterligare en klockan 8.15 (kostnad 16 kronor), alltså två betalstationer inom loppet av en timme, ska du bara betala 22 kronor. Det då 22 kronor är det högsta av de två belopp som råder under dessa två tidszoner.
Läs mer: Allt du behöver veta om trängselskatt
Undantag för trängselskatt i Göteborg
Som tidigare nämnt finns det vissa dagar där du som förare som passerar betalstationerna för trängselskatt inte behöver betala någon avgift. Utöver dessa “undantagsdagar”, så som röda dagar och helgdagar, finns det ytterligare ett undantag när det kommer till trängselskatt i Göteborg. Det kallas för backaundantaget.
Backaundantaget
Med Backaundantaget menas att den genomfartstrafik som råder i Backaområdet är den enda av all trafik som beskattas. För att ha koll på vilka trafikanter som räknas in i detta finns det 7 kontrollpunkter utplacerade väster om Backa, med nummer 17-21.
Passerar du betalstationerna med nummer 17-21 efter det att du kört förbi en kontrollpunkt gäller ingen trängselskatt. Om du däremot är en genomfartstrafikant som först passerar en kontrollpunkt och kör igenom området på mindre än 30 minuter beskattas du trots att du kör förbi nummer 17-21 i Backaområdet.
Känns det hela lite svårt att greppa? Det som gäller är alltså att det bara är ägarna av de fordon som passerar en betalstation i Backaområdet med nummer 17-21, följt av att du passerar en kontrollpunkt, på mindre än en halvtimme som kommer att behöva betala trängselskatt. Om du passerar åt motsatt håll, det vill säga om du först passerar en kontrollpunkt och sen en betalstation med nummer 17-21 på mindre än en halvtimme så behöver du inte betala trängselskatt.
Olika alternativ för betalning av trängselskatt i Göteborg
Det finns fyra olika sätt att betala trängselskatt i Göteborg. Oavsett vilket alternativ du väljer är det alltid du som fordonsägare, som passerat en betalstation, som ansvarar för att betalningen finns på Transportstyrelsens konto för trängselskatt innan förfallodatumet har passerat.
Digital brevlåda
För tillfället är det bara du som har den digitala brevlådan Kivra som kan betala trängselskatten på det sättet. Har du en annan digital brevlåda kan du få en e-avi för betalningen från Transportstyrelsen, men inte betala direkt via brevlådan.
E-avi
Istället för att få ett skattebesked skickat till dig fysiskt till din brevlåda kan du få det skickat till dig direkt i din internetbank, alltså digitalt. För att detta ska vara möjligt behöver du dock själv anmäla om det i din internetbank genom tjänsten för e-fakturor.
Autogiro
Med ett autogiro behöver du inte tänka så mycket på att betala trängselskatten i tid, utan med denna funktion kommer beloppet automatiskt att dras från det konto du har angett i avtalet. Med autogiro görs alltså dina betalningar automatiskt varje månad. Även detta behöver du anmäla om i din internetbank. Observera att du behöver göra två olika anmälningar för att få både autogiro och e-avi.
Bankgiro
Transportstyrelsen har som standard att skicka ut inbetalningskort för betalning av trängselskatt via post. Om du inte anmäler något annat kommer de skicka hem ett inbetalningskort till din folkbokföringsadress, som du sen använder för att betala avgiften på samma sätt som en helt vanlig faktura.
FAQ
Ja, maxbeloppet för trängselskatt i Göteborg är 60 kronor per fordon och dygn.
Det är alltid fordonsägarens ansvar att betala trängselskatten och att se till att denna finns på Transportstyrelsens konto i god tid. Det alltså oavsett om du har fått en avi eller inte, samt oavsett vilket betalningssätt du valt.
I Göteborg ingår Marieholmstunneln som ett område för trängselskatt. Det har varit lite oklarheter kring huruvida tunneln räknats in i det eller inte då den har varit avstängd. Nu är den dock öppen igen och fungerar som vanligt även med trängselskatten.