Värdeminskning

Att en bil som du nyss köpt minskar i värde ganska snabbt är det många som vet om. Däremot är det inte lika många som har koll på hur denna värdeminskning faktiskt ser ut – hur mycket brukar värdet på en bil egentligen minska? Hur ser värdeminskningen ut direkt och hur ser värdeminskningen för bil ut per år? Hur snabbt går det? Och hur räknar jag ut det? Allt du vill veta om värdeminskning på bil går vi igenom nedan!

Bil värdeminskning – vad är det som avgör?

För att avgöra bilens värdeminskning krävs det att man väger in ett flertal olika faktorer, som alla kan vara avgörande för hur värdet på just din bil minskar. Det är nämligen olika för alla olika bilar. I somliga fall är det bilens skick och utseende som räknas in, andra gånger är det miltalet på mätaren, en del gånger är det bilens ålder som är avgörande, och så vidare.

Det kan med andra ord vara rätt svårt att såhär på rak arm säga vad som är avgörande för värdet på din bil, och vilka faktorer som påverkar minskningen av värdet. Trots att det i de allra flesta fall är bilens körsträcka som är avgörande, samt dess ålder, är det viktigt att olika aspekter räknas in och plussas ihop för att det slutgiltiga svaret ska vara rättvisande.

Värdeminskning bil kalkyl – verktyg som kan hjälpa dig med beräkningen 

Idag finns det dock verktyg du kan ta hjälp av för att räkna ut bilens värdeminskning. Det både värdeminskning per år och värdeminskning per mil. Värt att nämna är dock att sådana verktyg endast ger en generell uppskattning av bilens värdeminskning, där man utgår från beräknar i största allmänhet baserat på uppskattningar och jämförelser av marknadsvärde. 

Andra faktorer som spelar in värdeminskning bil 

Men hur beräknas värdeminskning på bil? Det är som sagt en rätt komplicerad beräkning att göra. Vill du få en exakt sådan bör den lämnas in hos ett proffs som kan göra en värdering baserat på alla nödvändiga nämnare. 

För att beräkna värdeminskning på en bil krävs det mer än att man kollar på bilens värde vid köp, om bilen är ny, vilken värdeminskning som gäller per år samt hur länge du har haft bilen. Utöver dessa faktorer finns det även en hel del annat som kan sänka värdet på bilen, och som du bör räkna in vid din uträkning:

  • Fel färg
  • Fula fälgar
  • Rostfläckar
  • Trasig utrustning
  • Dålig lukt
  • Slitna säten
  • Smuts
  • Dåliga/ slitna däck

Beräkna årlig värdeminskning på din bil – använd vår kalkyl

Vill du beräkna den årliga värdeminskningen på din bil? Då kan du ta hjälp av vår kalkylator nedan för att få en uppskattad värdeminskning av din bil per år. Tänk på att detta endast är en generell uppskattning och att denna kalkyl endast beräknar värdeminskningen baserat på fordonets körsträcka och ålder. 

Y = C*a^X

Y= nyvarande värdering på din bil

C= nypris (priset på bilen som ny)

a= uppskattad värdeminskning/ år i decimalform (ex 20% minskning – 0,8)

X= antal år (bilens ålder)

Exempel

256 000 = 500 000 * 0,8 ^ (3) 

Låt säga att du köper en ny bil för 500 000kr och har den i 3 år, där den uppskattade värdeminskningen per år är 20%. Efter 3 år vill du sälja din och vill därmed få en uppskattad värdering baserat på värdeminskningen. Värdeminskningen kommer då att ligga på (i generella mått) 256 000kr, vilket innebär att din bil är värd 244 000kr. 

Värdeminskning ny bil – nybilspriset sjunker rätt snabbt

Något som däremot är ett omtalat faktum är att nybilspriset på bilar ofta sjunker väldigt snabbt. Självklart kan även detta variera beroende på vilken bil du köpt, vilken modell det är och vilket skick den har. Men samtidigt är det ett faktum att om du köpt en ny bil så bör du förvänta dig att värdet tappar rätt rejält bara under första året.

Du har förmodligen hört uttrycket om att ”en bil tappar i värde så snart du sätter dig i den och kör iväg”. Trots att det är något överdrivet ligger det alltså en sanning i det. Enligt uppskattningar brukar en värdeminskning på bil per år ligga på runt 15% (för en bil som gått ca 2000 mil), det vill säga om man utgår ifrån att det på 3-4 år ungefär har halverats. 

Intensivt tapp bara under första året 

Om man däremot bara utgår från värdeminskningen under första året kan en bil tappa så mycket som 35% i värde. Att köpa en ny bil är med andra ord väldigt sällan en särskilt bra investering i och med att andrahandsvärdet sjunker väldigt snabbt då värdeminskningen sker redan efter ett till två år i rullning. 

Högre värdeminskning på premiumbilar

Något som är rätt intressant är att värdeminskningen på så kallade premiumbilar verkar vara väldigt mycket högre än hos andra bilmodeller. Det inte minst om man ser till hur snabbt, och djupt, värdeminskningen på nybilspriset sjunker. 

Detta beror på att premiumbilar oftare är dyrare att underhålla, vilket då gör att de kan anses som mindre värderade i längden då de kommer att kosta dig mer överlag. Detta anses då vara en dålig investering. 

Självklart kan vissa premiumbilar erhålla ett väldigt bra andrahandsvärde, som då kan leda till att du på sikt kan göra en hyfsad affär. Men generellt finns det tydliga tecken som visar på att dyrare bilar ofta bara är dyrare att äga, samt att deras värdeminskning sker snabbare. Det till skillnad från andra bilar, eller äldre modeller, som inte minskar i värde alls på samma sätt. 

Vad är avgörande för värdeminskning på bil? 

Det finns många faktorer som är avgörande för värdeminskningen på din bil, men i de flesta fall utgår man från dess körsträcka och årsmodell för att få en uppskattad värdeminskning. 

Hur snabbt sker värdeminskning på bil?

En bil tappar mest i värde under första året, men kan även tappa rätt mycket i värde under de 3-4 första åren. Värdeminskningen på bilen blir dock mindre får varje år som går. 

Hur stor är värdeminskning på bil första året?

Det beror på vilken bilmodell det gäller. Men överlag brukar man säga att en bil kan tappa mellan 30-40%, och upp till 50-60%, under första året. 

Hur beräkna värdeminskning på bil?

Värdeminskningen på en bil kan variera beroende på vilken bil det gäller. En snabb kalkyl som kan ge dig en uppskattad värdeminskning är följande – nybilspriset * den beräknade minskningen per år ^  bilens ålder = uppskattad värdeminskning.